Goede doel

Fietsmaatjes is er voor mensen die er graag op uit gaan met de fiets,maar dit door een beperking niet meer zelfstandig kunnen. Zij zijn de gasten. Elke gast wordt aan een vrijwilliger gekoppeld; een beproefd concept. Samen maken de gast en vrijwilliger fietstochten op een duofiets met elektrische trapondersteuning. Door Fietsmaatjes zijn mensen vaker buiten, meer in beweging, en krijgen ze meer sociale contacten. “Lekker genieten tijdens het samen fietsen!” is dan ook hun credo.

logo fietsmaatjes alphen aan den rijn
fietsmaatjes alphen aan den rijn

De gasten zijn mensen met een beperking in bewegen, zien, horen of cognitie (bv. dementie). Ook ouderen en mensen die kampen met eenzaamheid behoren tot de doelgroep. De vrijwilligers zijn van alle leeftijden en houden van beweging en het leggen van persoonlijke contacten. Fietsmaatjes zorgt altijd voor een goede match. Vele fietsmaatjes zijn dan ook echte maatjes geworden!

Daarnaast kunnen ook fiets-duo’s zich aanmelden bij Fietsmaatjes. Het kan immers zo zijn dat uw fietspartner niet meer in staat is om op een reguliere fiets te rijden. Dit is al vervelend genoeg, maar ook voor u is het niet leuk want u bent uw fietspartner kwijt. Of u bent zelf niet meer zeker genoeg om op een normale fiets te rijden, dat kan natuurlijk ook.

Fietsen is heerlijk als ontspanning, zeker als je buiten fietst, omdat je dan tegelijkertijd om je heen kunt kijken en kunt genieten van mooie vergezichten. Je kunt je zorgen van alledag even achter je laten en je hoofd leeg maken. Zeker na een drukke werkdag zullen de positieve effecten op je mentale gezondheid niet onopgemerkt blijven.

Het fietsen gebeurt op speciale duofietsen welke zijn aangepast aan de wensen m.b.t. veilig en comfortabel rijden. De fiets heeft elektrische trapondersteuning, dubbele accu’s en versnellingen voor de vrijwilliger en gast, die los van elkaar bediend kunnen worden. De gast kan dus meefietsen naar eigen vermogen. De fiets is zeer stabiel, wordt deskundig onderhouden, heeft een unieke korte draaicirkel en kan met de beperkte breedte van 113 cm op elk fietspad rijden. Je zit ‘als maatjes’ naast elkaar, waardoor het gezellig samen fietsen en praten is.

Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn is op 9 augustus 2019 opgericht. Op 29 februari 2020 namen zij hun eerste vijf duofietsen in gebruik, waarmee zij hebben meegefietst tijdens de 20 van Alphen op 1 maart 2020. In 2021 zijn er dankzij succesvolle fondsenwerving nog eens 7 duofietsen bijgekomen waardoor de totale fietsvloot nu uit 12 fietsen bestaat. Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn heeft inmiddels een achterban van ruim 300 vrijwilligers en groeit maandelijks met tientallen nieuwe aanmeldingen.

Meer weten?

Als vrijwilligersorganisatie kan Fietsmaatjes niet zonder sponsors. Grote en kleine giften of giften in natura zijn altijd van harte welkom. Stichting Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn is aangemerkt als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Giften aan de stichting zijn daardoor aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Wilt u meer weten over Fietsmaatjes? Bezoek dan hier hun site waar u o.a. een film van het Oranjefonds aantreft over Fietsmaatjes. Of bezoek fietsmaatjes Alphen aan den Rijn voor meer informatie over Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn en hoe u zich kunt aanmelden als gast, vrijwilliger, of fiets-duo.

Donatie

De 20 van Alphen steunt deze prachtige stichting. Als deelnemer kun je Fietsmaatjes eenvoudig ondersteunen door bij je inschrijving een standaard donatie te doen van € 2,50. Daarvoor hoef je alleen op het inschrijfformulier het daarvoor bestemde hokje aan te vinken. Haal dus wat extra’s uit je deelname en steun het goede doel van de 20 van Alphen.

fietsmaatjes duofiets